BOŚ z tytułem „Najlepszy Partner w Biznesie 2023”

Bank Ochrony Środowiska  został wyróżniony tytułem „Najlepszy Partner w Biznesie 2023”
w kategorii BANK. Czytelnicy i redakcja magazynu Home&Market, który organizuje plebiscyt, po raz kolejny docenili nieustanne budowanie silnej pozycji banku na rynku
i realizowanie jego zielonej misji.

Bank Ochrony Środowiska po raz kolejny znalazł się w gronie firm wyróżnionych przez magazyn „Home&Market” w plebiscycie „Najlepszy Partner w Biznesie 2023”. Tytuł ten potwierdza, że BOŚ od lat z powodzeniem realizuje swoją zieloną misję, a klientom detalicznym i korporacyjnym oferuje nowoczesne i efektywne rozwiązania finansowe.

Najważniejszą wartością i kluczem do sukcesu w branży profesjonalnych usług bankowych było i jest zaufanie klientów. Zdobywa się je, oferując zaangażowanie, uczciwość, wsparcie merytoryczne i budowanie partnerskich relacji z klientem. W czasach bardzo konkurencyjnego i dynamicznie zmieniającego się otoczenia rynkowego, tytuł Najlepszego Partnera w Biznesie zyskuje dodatkowo na wartości. Otrzymaną nagrodę traktujemy nie tylko jako wyróżnienie, lecz również zobowiązanie, gdyż mamy świadomość, że prawdziwym wyzwaniem nie jest jednorazowy sukces, tylko utrzymanie najwyższej jakości świadczonych usług każdego dnia – mówi Paweł Trętowski, wiceprezes zarządu kierujący pracami zarządu Banku Ochrony Środowiska S.A.

Na listę „Najlepszy Partner w Biznesie 2023” magazynu „Home&Market” trafiają te przedsiębiorstwa, które na pierwszym planie mają potrzeby klienta, ale nie zapominają o własnym biznesie.

W pierwszym półroczu 2023 roku Grupa BOŚ odnotowała poprawę wyników z podstawowej działalności, w szczególności w obszarze wyniku odsetkowego, który wyniósł 410,9 mln zł, co oznacza wzrost o 23,5 proc. r/r. Sprzedaż kredytów proekologicznych stanowiła 45 proc. nowej sprzedaży kredytów ogółem, a udział zielonych kredytów w portfelu kredytowym banku na koniec czerwca br. sięgnął niemal 42 proc.

BOŚ – polski ambasador ESG

Ambicją Banku Ochrony Środowiska jest bycie liderem zielonych przemian w Polsce, stąd ESG to obszar będący integralnym elementem dalszego rozwoju banku. Kompetencje doradcze i specjalizacja w proekologicznych produktach finansowych, a także doświadczenie w pomocy klientom korporacyjnym i detalicznym we wdrażaniu ekologicznych rozwiązań wyróżnia BOŚ wśród firm z sektora bankowego. Różnorodne instrumenty finansowe, pozwalają kompleksowo wspierać partnerów biznesowych w zrównoważonym rozwoju.  Sam bank podąża drogą ograniczania własnego negatywnego oddziaływania na środowisko i konsekwentnie realizuje inicjatywy i zobowiązania zapisane w strategii ESG.